آیتالله سید ابراهیم رئیسی رئیسجمهور در اولین همایش ملی ارتقای شفافیت که با حضور سران قوا و جمعی از مسئولان در سالن اجلاس سران برگزار شد، طی سخنانی ضمن تسلیت ایام فاطمیه(ع) اظهار داشت: قوانین و مقررات ما ریشه در فرهنگ دینی و اسلامی دارد و اساس بر این است که مردم در جریان اطلاعات، قراردادها، فعالیتهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی قرار بگیرند.
رئیسجمهور گفت: مجالس و پارلمانها با تریبون و شفافیت متولد میشوند و سخنان، تصمیمسازیها و تصمیمگیریهای نمایندگان مردم شفاف است و ما افتخار داریم از ابتدا در جمهوری اسلامی ایران افتتاح مجلس شورای اسلامی همراه با تریبون، اعلام نطقها و شفافیت سیر تصویب و نهایی شدن قوانین بوده است و در اختیار همگان قرار میگیرد.
رئیسی عنوان کرد: استنطاق در قوه قضاییه غیرعلنی است اما اگر حکم به قطعیت رسید و مجرمیت فرد مشخص شد، قانون به شفافیت حکم کرده است. قانون اساسی رسیدگی در دادگاهها را شفاف قرار داده است الّا در موارد خاصی که تشخیص آن با قاضی است.
وی خاطرنشان کرد: روند امور باید در دستگاههای اجرایی شفاف باشد و همه از جذب، گزینش، انتصاب، ارتقا، بهکارگیری و برنامه کار مطلع باشند، همچنین شاخصهای کیفی و کمّی باید در اختیار همه باشد و سازمانهایی دراینباره هستند که وظیفه دارند مردم از این مسائل مطلع شوند.
رئیسجمهور با طرح این سؤال که "چرا قراردادهای اقتصادی شفاف نباشد؟"، بیان کرد: شفافیت هرچه بیشتر شود، از فساد، روابط ناسالم و پارتیبازی جلوگیری میشود. بخشی از کار شفافیت خوب پیش رفته است اما هنوز بخشی از کار بهدلیل خسّتی که برخی دستگاهها انجام میدهند نتوانسته است بهطور جامع مورد بهرهبرداری قرار بگیرد.
رئیسی ادامه داد: دولت الکترونیک عقبماندگیهایی داشت در ابتدای دولت تا حد 25 درصد پیشرفت کرده بود و این میزان قابل قبول نبود؛ ما میگوییم باید بهسمت دولت هوشمند برویم و نیاز است همه دستگاهها در آن مساعدت کنند. گامهای خوبی برای این امر برداشته شده است.
وی همچنین عنوان کرد: سامانه جامع تجارت از مواردی است که میتواند از فسادهای احتمالی جلوگیری کند و اگر در فرایند کار تجاری و زنجیره تأمین و تولید تا مصرف بر اساس این سامانهها دنبال شود، از فسادهای احتمالی جلوگیری خواهد شد. بیش از 90 درصد کار سامانه جامع تجارت انجام شده است و تکمیل خواهد شد و میتواند کار را برای دستگاههای نظارتی و مجریان سهل کند.
رئیسجمهور گفت: سامانه مجوزهای کسبوکارها در وزارت اقتصاد فعال شده است و بخش قابلتوجهی از دستگاهها به آن پیوستهاند و در حال تکمیل است؛ این در حالی است که حدود 13 سال بر آن تأکید شده است ولی ما مصمم هستیم این سامانهها در جهت شفافسازی پیش رود.
رئیسی با یادآوری اقدامات دولت سیزدهم عنوان کرد: صدور نسخه الکترونیک و اموراتی که در حوزه سلامت انجام شده است میتواند در جهت شفافسازی مؤثر باشد. تأکید داریم شفافیت در حوزه سلامت، مسائل تجاری، مباحث اقتصادی و همه حوزهها ـ بهجز بخشهایی که صبغه امنیتی دارد و ممکن است مورد سوءاستفاده دشمن قرار بگیرد ـ میتواند به ناظر و مجری کمک کند و از هرگونه فساد جلوگیری کند.
وی گفت: شفافسازی در حوزه مالیاتی هم نقش بسیاری دارد و در دولت سیزدهم دو میلیون مؤدی مالیاتی افزوده شدند و تعداد آن به 6.5 میلیون رسیده است، این امور در راستای شفافسازی است.
رئیسجمهور بیان کرد: انتشار صورتهای مالی شرکتهای بورسی و غیربورسی و حدود 400 شرکت انجام گرفته است که سابقه ندارد و در راستای شفافیت است. انتشار اسامی افراد بدحساب و یا ابربدهکاران بانکی در این دوره انجام شده است و میتواند کمک کند؛ البته این تمام کار نیست ولی مؤثر خواهد بود، این شفافیتها در این دوره اتفاق افتاده است و سابقه ندارد. برخی ناباورانه به انتشار صورتهای مالی شرکتهای بورسی و غیربورسی نگاه میکردند ولی ما انجام دادیم.
رئیسی تأکید کرد: شفافیت در جهت افزایش اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی بسیار مؤثر است.
وی در ادامه سخنان خود خاطرنشان کرد: شفافیت، روند اطلاعات آزاد، امر به خوبیها و معروفها و نهی از بدیها و پارتیبازیها و رشوهها اصل نظارت ملی است و میتواند بسیار مؤثر باشد.
رئیسجمهور با تصریح به اینکه "نیاز است به عدالت و قانون عمل کنیم و همه دستگاهها خود را موظف به اجرای قانون بدانند"، ابراز کرد: بهترین نظام کنترلی، خودکنترلی است و تمام مدیران و دستگاهها قبل از اینکه بازرسین از آنها حسابکشی کنند، خود را در برابر خدا پاسخگو ببینند و بعد به عموم شهروندان، ارباب رجوع و سلسله مراتب مدیریتی و نظارتی پاسخگو باشند.
رئیسی عنوان کرد: ما باید قبل از هر چیز و هرکس، خود را در محضر خدا و پاسخگو به او بدانیم؛ این امر از بسیاری از لغزشها جلوگیری میکند.
وی خاطرنشان کرد: جریان نظارت و بازرسی یک کمک برای خوب دیدن دستگاهها و عملکردشان است و نباید بهعنوان سازمان مچگیر شناخته شود؛ ناظران بهعنوان کمککننده به دستگاهها شناخته شوند، ضمنا، هیچ مدیری نباید در مقابل فساد حساسیت نداشته باشد و باید در برابر فساد حساس باشد و اجازه فساد را ندهد.
رئیسجمهور با بیان اینکه "بنده بارها گفتهام که هاضمۀ نظام جمهوری اسلامی فساد را نمیپذیرد"، تصریح کرد: بله، با فساد برخورد میشود اما اینکه کسی تصور کند با چند گزارش فساد، فساد فراگیر است، نه اینطور نیست. امروز در ادارات ما روحیه مبارزه با فساد وجود دارد و اگر هم موردی پیدا شود برخورد خواهد شد.
رئیسی اظهار داشت: در ابتدای کار دولت به همه مدیران اعلام کردیم شرط همکاری، روحیۀ فسادستیزی است و دوستان با همین روحیه کار میکنند؛ شرط صلاح نظام، حکومت، نظام اداری و نظام حکمرانی مبارزه با فساد است.
وی همچنین متذکر شد: درباره موارد فساد مسائلی که در رسانهها مطرح میشود، چیزی که برای مردم اطمینانبخش است بهتعبیر مقام معظم رهبری، «دزد دزد» گفتن نیست بلکه مبارزه با مفسد و بسترهای فسادزاست.
رئیسجمهور عنوان کرد: وظیفه دستگاههای اجرایی و قضایی این است که به مردم نسبت به اصلاحات درباره بسترهای فسادزا و یا برخورد با مرتکبین جرم اطلاعرسانی کنند و این امر میتواند برای مردم اطمینانبخش و خوشحالکننده باشد.
رئیسی با تأکید به اینکه مردم هم خود را در امر شفافیت با گسترش امر به معروف در طرح گسترش نظارت ملی سهیم بدانند، خاطرنشان کرد: دشمنان میکوشند اقدامات بسیار خالصانه و ارزشمند دستگاهها را در ذهن مردم بد جلوه دهند. باید خود ما با اقدامات پیشگیرانه و برخورد متناسب، آن را خنثی کنیم و به مردم در عمل اطمینان دهیم که مجموعۀ اداری کشور کارآمد است و میخواهد گرهها را باز کند و با صلاح و سلامت کار را ادامه دهد.
وی در بخش پایانی سخنان خود گفت: قانون ارتقای سلامت اداری از قوانین بسیار خوبی است که اجرای آن را به دستگاههای اجرایی توصیه میکنم. اصل شفافیت در برنامه هفتم توسعه مورد تأکید خواهد بود، این امر بهنفع دستگاهها، ناظران و همه مردم است و برای جامعه اطمینانآور خواهد بود.
ارسال نظرات